fbpx
Clinica Stomatologica
Contacteaza-ne
Program
Luni — Vineri: 08:00 — 19:00 , Weekend: Inchis

Ce este boala Parodontala?

AlphaDent > Noutati > Stomatologie > Ce este boala Parodontala?

Boala parodontala este o afectiune cronica ale carei cauze nu sunt bine elucidate. Se considera ca sunt implicati o serie de factori: ereditari, loco-regionali, sistemici,si altii.

NOU ! : Acum oferim pacientilor nostri tratamente cu Emdogain, care sunt tratamente de regenerare a tesuturilor afectate de parodontoza. Acesta este un gel care se aplica pe suprafata dintelui in timpul operatiei de curatare a tesuturilor afectate ( operatie cu lambou ).
Pentru un tratament cat mai precis, la Alphadent oferim pacientilor nostri verificarea pungilor parodontale, atat pentru investigatiile initiale cat si pentru monitorizarea evolutiei afectiunii. Aceasta se realizeaza la intervale ce variaza in functie de gravitatea bolii, a parodontozei, la cate 1 luna , 3 si 6 luni sau mai mult. In functie de evolutie si gravitatea parodontozei, a mobilitatii dintilor, se vor recomanda diferite tipuri de tratamente, de la igienizari la grefe sau chiar extractii si inlocuirea cu implanturi. Trebuie mentionat ca in situatia in care sunt necesare extractii, dupa un timp de vindecare si refacere a pacientului se vor putea insera implanturile dentare, pe care se vor efectua punti sau coroane dentare.

Oricum nu se poate preciza exact etiologia bolii, cert este ca urmatorii factori agraveaza boala:

 • un nivel bacterian crescut dat de placa si tartru
 • fumatul este un factor care agraveaza boala iar frecventa bolii este mai mare la fumatori si mai greu de tratat, pierderea osoasa este de pana la 10 ori mai mare.
 • un nivel microbian crescut in cavitatea bucala
 • varsta
 • in cazul in care apare diabetul zaharat, caz in care boala parodontala progreseaza rapid, mai ales daca glicemia nu este tinuta sub control, daca diabetul nu este controlat.

Aceasta afecteaza structurile care mentin dintele sau se localizeaza pe arcada: gingia, ligamentul parodontal si osul alveolar.
In functie de stadiul bolii, de cat de avansata si grava este problema, si tratamentele variaza: de la simplu periaj si detartraj subgingival la operatii si extractii.

Semnele aparitiei:

1. Prima faza a bolii este gingivita, inflamatia gingiei, care poate fi asociata cu halitoza, adica respiratie urat mirositoare.
Tratamentul in aceasta faza consta de regula in:
 • detartraje si periaje,
 • monitorizarea pacientilor parodontopati, pe care o realizam in clinica noastra
 • sondarea pungilor parodontale
 • control stomatologic mult mai des decat cel  de 6 luni, de regula la 3 luni
 • o igiena bucala cat mai buna, un periaj corect si respectare indicatiilor medicului stomatolog
 • in general o igiena si profilaxie cat mai buna
 • renuntarea la obiceiuri vicioase, cum ar fi fumatul

2. In fazele avansate ale bolii, cand dupa monitorizare se constata ca pungile parodontale, focarele de infectii, depasesc 2mm si ajung la 5-6 mm, pe langa tratamentele mentionate mai sus se poate ajunge la:

 • grefe osoase
 • operatii cu lambou
 • curatarea peretilor inflamati si chiuretaje
 • operatii cu lambou
 • aditii de os
 • extractii dentare

Printre primele semne ale ale gingivitei sunt sangerarea provocata de periaj sau de masticatie, semzatia de mancarime. Este insotita de modificarea culorii gingiei care devine rosie-violacee, senzatie de tensiune si prurit.
In fazele avansate ale bolii, dintii se pierd si in timpul proceselor fiziologice de masticatie.

Tratamentul bolii parodontale in general:
Exte complex si presupune conlucrarea mai multor specialitati stomatologice si chirurgicale. In cadrul clinicii noastre stomatologice, medicii nostri specialisti realizeaza tratamentele complexe necesare unei incetiniri si chiar stopari a bolii. Monitorizarea pacientilor parodontopati este foarte importanta, alaturi de controlele regulate, care impreuna asigura cel mai bun tratament si cea mai buna sansa impotriva acestei boli.

De la etapele initiale de igiena si profilaxie, in care se realizeaza o buna igienizare a cavitatii orale(detartraj, periaj profesional, mijloace suplimentare), urmata de tratamente odontale(plombe), tratamente endodontice, chirurgicale si abia in final, se realizeaza tratamentele protetice prin punti dentare, proteze, implanturi. Desigur medicul chirurg are un rol foarte important in acest tratament, chiar daca vorbim de un detartraj subgingival sau o grefa osoasa. Departamentele noastr de chirurgie, endodontie si stomatologie generala conclucreaza sub un singur acoperis la realizarea unui tratament corect.

Lasă un răspuns