fbpx
Clinica Stomatologica
Contacteaza-ne
Program
Luni — Vineri: 08:00 — 19:00 , Weekend: Inchis

ALBIREA DENTARA – CAUZE! BENEFICII! CONTRAINDICATII!

AlphaDent > Noutati > Stomatologie > ALBIREA DENTARA – CAUZE! BENEFICII! CONTRAINDICATII!

Albirea Dentara! De ce se ingalbenesc dintii si care sunt tratamentele utile!

albirea dentara

Albirea dentara, procesul care te ajuta la indepartarea petelor de pe dinti!

Albirea dentara este procedeul care ajuta la indepartarea petelor de pe dinti, facandu-i mai albi si mai stralucitori! Colorarea dintilor este cunoscuta drept discromie dentara, iar culorile pe care le pot capata acestia variaza de la galben, la maro si chiar la gri. Dintii pot fi considerati estetici, atragatori si frumosi, atunci cand nuanta lor e armonizata cu tenul, albul ochiului, varsta si sexul pacientului. Albirea dentara se indica doar pe dintii sanatosi, fara carii si cea mai controlabila este cea facuta de medic in cabine.

Dantura se ingalbeneste din diferite cauze: externe si interne.

Cauze externe:

  • alimente
  • bauturi
  • fumatul
  • mestecatul tutunului
  • folosirea in exces a apelor de gura cu clorhexidina
  • depunerea placii bacteriene
  • depunerea tartrului

Cauze interne:

  • afectiuni dentare
  • anumite materiale de refacere ale dintior
  • consumul de tetraciclina
  • fluoroza dentara severa
  • amelogeneza si dentinogeneza imperfecta
  • anumite boli generale: porfiria congenitala, afectiuni hepatice, hiperbilirubinemia, tromboza
  • varsta

 

Beneficii in albirea dentara

  • un aspect mai sanatos – un zambet mai alb ne face sa parem mai sanatosi
  • incredere crescuta in sine

 

Efectele secundare si riscuri in albirea dentara

Efectele secundare privind albirea dentara includ:

  • sensibilitate dentara de la moderat la puternic;
  • albire inegala a dintilor, din cauza unei structuri de smalt neomogene, care poate duce la un aspect patat al dintilor, zone mai albe, mate, cretoase. Astfel, daca ai o structura de smalt neomogena, cu mici zone mai deschise sau mai inchise la culoare, rezultatul albirii va fi la fel, neomogen, cu zone mai albe si altele mai inchise la culoare. In aceste cazuri, oricat am incerca sa albim dintii, nu vom obtine o culoare uniforma;
  • arsuri chimice, temporare, cu gel de albire (daca un oxidant cu concentratie mare ajunge in contact cu tesut moale neprotejat, aceasta poate albi sau colora mucoasa);
  • supraalbire

Albirea dentara

Contraindicatii in albirea dentara

Decizia de a face albirea dentara este alegerea fiecaruia, dar inainte de a face albirea dentara, cu orice fel de metode, mergi la un control stomatologic. In cazul in care exista mici carii, pe care nu le vezi sau obturatii (plombe) fracturate, sparte sau pe langa care se infiltreaza substante din cavitatea bucala, gelul de albire ajuns in aceste zone poate duce la inflamatii ale nervului dintelui chiar pana la necesitatea scoaterii acestuia si tratarea endodontica.

 

De asemenea, zonele cu defecte de smalt, trebuie evaluate de catre stomatolog. Acesta va decide necesitatea protejarii zonei respective inainte de albire pentru diminuarea riscului asupra nervilor dintilor.

Daca ai sensibilitate dentara si a gingiilor, cu retractii gingivale și/sau reconstructii dentare defectuoase trebuie sa consulti medicul stomatolog inainte de a folosi un sistem de albire a dintilor.

Daca ai sensibilitate la hidrogen peroxid (agentul de albire) nu trebuie sa incerci produse de albire a dintilor inainte sa consulti medicul stomatolog. De asemenea, expunerea prelungita la agentii de albire poate dauna smaltului dintilor. Acesta este cazul produselor de albire acasa care contin acizi de fructe. Acizii de fructe (in special lamaie, portocale, grapefruit) consumate in exces, duc la eroziunea smaltului dintilor si cresterea sensibilitatii dintilor la agentii de albire.

Albirea dentara este recomandata dupa varsta de 15 ani!

Deoarece dintii recent erupti au o camera pulpara mai mare si mai putina substanta dura, albirea dintilor in aceste cazuri poate irita nervul dintelui si dintii sa devina sensibili.

De asemenea, albirea dintilor nu este recomandata femeilor insarcinate deoarece inca nu sunt suficiente studii care sa confirme siguranta acestora in prezenta fatului. Astfel, medicii stomatologi recomanda amanarea acestor proceduri pana dupa nastere si perioada de alaptare.

Albirea dintilor in mod normal nu modifica culoarea obturatiilor sau a altor materiale de restaurare dentara. Nu afecteaza portelanul, alte materiale ceramice sau aurul dentar.

Cu toate acestea, poate sa afecteze usor restaurarile din compozit, ciment. De aceea, noi recomandam sa iti faci o albirea dentara inainte de a-ti schimba plombele sau alte lucrari protetice dentare.

Este de notat si faptul ca orice schimbare a culorii dintilor se poate rezolva cu o albire dentara si ca exista cazuri in care pigmentul unui dinte ascunde o alta patologie dentara. Spre exemplu, un singur dinte de culoare mai gri pe arcadă poate insemna necroza pulpara.

De aceea, este bine sa discuti cu medicul tau stomatolog inainte de a incepe orice astfel de tratament estetic.

Lasă un răspuns

Suna acum